• Egerváry Kutatócsoport

  Az Egerváry Kutatócsoportot (röviden EGRES) Frank András alapította. A csoport a Magyar Tudományos Akadémia támogatott kutatócsoportjai közé tartozik, és szorosan együttműködik az Eötvös Loránd Tudományegyetem Operációkutatási Tanszékével.

  Tovább »

 • LEMON

  A LEMON rövidítés a Library for Efficient Modeling and Optimization in Networks elnevezésből ered, és egy C++ library-t takar, mely ismert adatszerkezetek és algoritmusok hatékony implementációit tartalmazza.

  Tovább »

 • Házhozszállítási szolgáltatást kiszolgáló automatizált raktárlogisztikai megoldás kutatás-fejlesztése

  Az online kiskereskedelem terjedésével az olyan nagyvállalatokon is piaci nyomás keletkezik a házhoz szállításra épülő szolgáltatások kialakítására, mint az elsősorban vállalkozásokat kiszolgáló Metro Áruházak. Egy házhoz szállítási szolgáltatás esetén a szolgáltató jelentős többletköltségeket vállal, hiszen a megrendelt árucsomagot a raktárlogisztikai operáció keretei között kell összeállítani, majd a megfelelő fuvareszközökkel kiszállítani. Az árukiszedés, mint raktárlogisztikai folyamat jellemzően kézi erővel történik a hasonló operációkban, amely az elmúlt időszakban a hazai munkaerőpiacon kialakult helyzetben komoly kihívást jelent a szolgáltatók számára.

  A projekttervben körvonalazott megoldás lényege, hogy az érintett folyamatokat automatizált irányítású targoncák köré szervezzük, amelyek az aktuális rendelési állomány ismeretében valós időben optimalizált bejárási útvonalak mentén járnak végig. A projekt keretei között két fő területen tervezünk partnereinkkel innovációs eredményeket felmutatni. Az egyik fő terület a targoncák automatizált vezérlésére és navigációjára vonatkozik, amelynek része a megfelelő pozícionálási és irányítási logika kidolgozása. A másik terület az árukiszedési sorrendek, ezáltal a bejárási útvonalak meghatározására szolgáló optimalizált üzleti logika kidolgozása, amelynek segítségével a félig automatizált árukiszedés valódi hatékonyságnövekedést tud biztosítani.

  Projekt azonosító: GINOP-2.2.1-15-2017-00085
  Projekt neve: Házhozszállítási szolgáltatást kiszolgáló automatizált raktárlogisztikai megoldás kutatás-fejlesztése
  Partner: METRO Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság
  Projekt időtartama: 2017.07.01-2021.06.30.

 • Operations Research Reports (ORR)

  Az oldal célja az operációkutatás népszerűsítése. Elsősorban folytonos optimalizálással, és alkalmazott operációkutatási eredményekkel kapcsolatos anyagok gyűjtőhelyéül szolgál.

  Tovább »